Taradale Primary School New Learning Centre

  • Taradale Primary School New Learning Centre
  • Taradale Primary School New Learning Centre
  • Taradale Primary School New Learning Centre
  • Taradale Primary School New Learning Centre
  • Taradale Primary School New Learning Centre
  • Taradale Primary School New Learning Centre
  • Taradale Primary School New Learning Centre

About the Project

This project is an excellent case study of a sustainable building with simple solutions that can be used by the school to demonstrate their sustainability learning strategy to students.

The building’s location on the site was made after a holistic site assessment of existing buildings and associated outside spaces. In addition to the floor area this building provides sheltered outside learning and circulation spaces that will be used by several existing classrooms or students using the school’s Library which this building abuts. The building’s location and design makes the most of the schools existing and future plans for other student gardening activities in this area.

Features include:

  • Passive solar design
  • Deciduous plants providing summer shading to high solar gain windows
  • Ceramic winter solar gain heating area, doubles as wet area
  • Solar Photovoltaic array 2kW with inverter with Wi-fi monitoring
  • Manual and automated natural ventilation with CO² & Rain sensors
  • R4.0 Wall insulation and R5.0 Ceiling insulation
  • Roof and floor sab edge thermal bridging control
  • Aluminium joinery with thermally broken frames
  • Double glazing with Argon gas
  • LED low energy lighting with daylight and sensor controls
  • Exterior cladding with high acoustic absorbency to 3 exterior learning spaces
  • Interior acoustic controls with wall panels and acoustic ceiling titles
  • Water collection for garden watering and emergency supply
  • High material recycle content where possible
  • Top vented cavity construction

Project Info

Categories :